Rokfor peynirli ve pırasalı kiş
Uzuuuun zaman önce bir tarif sorulmuştu bana. Rokforlu tart tarifi. Daha önce denemediğim için ne bir tarifim vardı ne de nasıl bir şey olduğuna dair bir bilgim. Bir süre elimdeki kitaplardan araştırdım ama herhangi bir şey bulamadım. Fakat beyin dalgalarımla evrene bir mesaj gönderdim herhalde (Bazen kafamı bir konuya takarım ve olmayacak şey olur.) çünkü geçen pazar Yasemin'e kahvaltıya gittiğimizde konu yemek tariflerine geldi. Ona çok önceleri yaptığı kuru üzümlü, pastırmalı kiş tarifini sordum. O da mutfak dergisinin eski sayılarından birindeki tarifi değiştirerek uyguladığını söyledi ve bana dergiyi verdi. Bir baktım ki temel kiş tabanı tarifi ve bir sayfa ilerisinde rokforlu pırasalı kiş. Yuuupiiiii dedim ve mucizelere tekrar inandım.
Aslında Esin e-postasında rokforlu tart tarifini sormuştu, pırasa da bonus olarak eklenmiş oldu. Arzu edilirse pırasa çıkarılabilir ama bence çok yakıştı.
Yalnız bu arada bir daha anladım ki benim kesinlikle kiş tabanı uygulamasıyla ilgili sorunlarım var. Hatta sırf bu fiyaskolar yüzden hazır milföy hamuru kullanmaya başlamıştım. Mesele şu... bütün tariflerde malzemeyi çabuk çabuk yoğurun ve pürüzsüz bir hamur yapın diyor. Fakat çabuk çabuk yoğurup pürüzsüz bir hamur yapmanın imkanı yok. Hamur çok sert olduğundan mütemadiyen ufalanıyor. Birbirini tutması için uzunca bir süre yoğrulması gerekiyor. (Yoğuracağım derken kollarımda derman kalmadı. Eve kum torbası alıp biraz kollarımı güçlendirmek gibi isteğim vardı ve şimdi bunun ne kadar iyi bir fikir olduğunu anladım.) Bu arada içindeki tereyağı eridikçe hamur toparlanmaya başlıyor fakat bu istenmeyen bir şey çünkü yok buzdolabında beklet, yok soğuk tereyağı kullan denip duruyor. Sonra merdaneyle açma aşamasında, hamur hala sert olduğu için parçalanıyor. Yaman bir çelişki...özetle benim nefis bir kiş tabanı tarifim var diyenler bana yazarlarsa sevinirim.
Dergi ise kiş tabanını klasik tariflerden farklı uygulamış. Genellikle hamur, üzerine bir fırın kağıdı ve onun üzerine ağırlık yapması için kuru bir bakliyat konarak fırınlanır. Ardından kağıtsız halde bir daha fırınlanır. Böylece hamurdan bir kabınız olur. Daha sonra iç malzemeleri eklenir ve tekrar fırınlanır. Bu tarifte ise taban için ön pişirme yapılmamış. Ben de aynen yazıldığı gibi yaptım ve tavsiye edilen pişirme süresine de dikkat ettim. Hamurun tabanı tam pişmediği için üzerine aluminyum folyo örtüp 15 dakika daha pişirdim. Fena olmadı ama bence ön pişirmenin zararı olmazdı.
Sonradan ek: Son iki defasında kiş tabanı için sevgili Zinnur'un yazdığı tarifi kullandım ve çok iyi sonuçlar aldım. O tarifi yazıyorum.
Zinnur'un kiş tabanı tarifi
malzemeler:21 cm. tart kalıbı için gereken malzemeler.
- 1 cup un
- 70 gr. tereyağı
- 1 fiske tuz
- 3 yemek kaşığı soğuk su
tarif:
- Bir yoğurma kabına unu, parça parça böldüğünüz tereyağını, suyu ve tuzu koyun.
- Hepsini çabuk çabuk elinizle ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur haline geldiğinde yuvarlak beze yapın ve unladığınız tezgahta tart kalıbınızın çapından biraz fazla olacak şekilde merdaneyle açın.
- Kalıba yerleştirin. Kenarlarına bastırarak kalıbın şeklini aldırın. Sarkan hamurları merdaneyi üzerinde yuvarlayarak kesin. Hamuru, iç malzemesi hazırlanana kadar buzdolabında tutun.
Temel kiş tarifi
malzemeler:
400 gr. un (3 silme su bardağından 2 yemek kaşığı eksik)200 gr. buzdolabından çıkmış tuzsuz tereyağı1 yumurta1 tutam tuz
tarif:
Un, yağ ve tuzu çabuk hareketlerle yoğurup, pürüzsüz bir hamur yapın.Hamuru şeffaf folyo ile sarıp 1 saat buzdolabında bekletin.28 cm. çapındaki bir tart kalıbını hafifçe yağlayın. Hamuru unladığınız tezgahta 1 cm. kalınlığında açın. Kalıba yerleştirin. Kenarlarda kalan fazlalıkları kesin.Hamurun üzerine çatalla delikler açın. Böylece pişerken kabarıp, formunun bozulmasını engellemiş olursunuz.
Rokforlu, pırasalı harç
21 cm. tart kalıbı için gereken iç malzemeleri
malzemeler:
- 2 adet orta incelikte pırasa
- 80 gr. rokfor peyniri
- 50 ml. süt kreması
- 50 ml. süt
- 2 yumurta
- öğütülmüş karabiber
- rendelenmiş muskat
tarif:
- Pırasayı ayıklayın. Ortadan uzunlamasına ikiye bölün. Daha sonra birer santim uzunluğunda doğrayın.
- Kaynar su dolu bir tencerede pırasaları 5 dakika bekletin. Daha sonra süzgeç yardımıyla süzdürün ve soğuk sudan geçirin.
- Pırasaların suyunu alın ve ufaladığınız rokfor peyniri ile karıştırın.
- Krema , süt ve yumurtaları çırpın. Biber ve muskatla tatlandırın.
- Hazırladığınız tart hamuruna önce pırasalı, rokforlu içi arkasından kremalı üst malzemesini ekleyin.
- Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda üzerini aluminyum folya ile örtüp 15 dakika daha pişirin. Ilıyınca servis yapın.
Alıp da bir türlü pişirmeye vakit bulamadığım mantarlarımı ne yapayım diye araştırıken sitenizle tanıştım.İyi ki tanışmışım))))Ne kadar keyifli bir üslupla anlatılıyor tarifler.Yorumlar da aynı şekilde.Fotoğraflar harika.Bir ben eksiğim dedim!!!
Pırasa genellikle çocukların sevmediği bir sebzedir.Ama bendeki tarifle tüm çocuklara pırasa yedirebilirsiniz.
İlk tarifim ile grubunuza katılmış oluyorum.
PIRASALI TART( 6 kişilik)
3-4 PIRASA
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı mısır unu
1 paket kabartma tozu
pul biber,tuz
Pırasaların beyazı,yeşili ince ince doğranacak.
Geri kalan malzemenin tümü çırpılacak.Boza kıvamında olduğu vakit,ince dilimlendmiş pırasalar ile karıştırılıp 26 cm. çapında borcama dökülecek.175 ' fırında 30 dakika pişirilecek.
demiş: MİNE | 30/11/2009 at 22:25
Ben de ilk defa bu tarifleri okuyup ıspanaklı ve kabaklı dereotlu kaşar rendeli kişler yaptım ve ön pişirmeli olarak.Hamuru tutturmak zor oldu ama çok lezzetli oldu.Teşekkürler
demiş: Günsenin | 16/05/2008 at 19:03
Ferah, teşekkürler:) Sümeyye'nin tarifi diye yazmışsın ama soruyu tam algılayamadım. Kullanılan ölçüler hakkında bilgi için şurayı tıklayabilirsin. Sevgiler.
http://www.evcini.com/2008/01/post.html
demiş: ev cini | 07/04/2008 at 00:37
Merhaba Evcini,
Muhteşem bir websitesi için teşekkürler!
Mutfak robotu olmayanlar için bir diğer kiş hamuru yapma yöntemi de, soğuk tereyağını/margarini unun içine rendeleyerek eklemek. Sonra da çabucacık rendelenmiş kaşar şekline getirip soğuk suyla yoğurmak.
Sümeyye'nin tarifindeki 1 cup ne kadar oluyor? yani desilitre (dl) olarak?
teşekkürler :)
demiş: Ferah | 06/04/2008 at 23:02
Evcini,
Tarifini verdigin pirasali rokforlu ic harci denedim. kis hamuru icin kendi tariflerimden birini kullandim. Rokfor sevenler bayildi, sevmeyenler bunu da pek sevmedi haliyle ama oldukca orjınal bir tarif bence tesekkur ederim..
demiş: evren bal | 19/02/2008 at 17:32
4 kisilik pirasali kis tarifi
200g un
100g tereyagi
1 yumurta
tuz
hamurun durumuna göre belki 50g su
800-900g pirasa
50g crem fraiche(internette labne peyniri yazmislar ama quark icin de labne peyniri yazmislar.labne peynirinin ne oldugunu bilmedigim icin bir sey diyemiyecegim.ama bu crem fraiche yemege, tatliya, soslara,corbalara koyulur.beyaz crema gibi bir sey.inek sütünün islenip biraz eksi ve krema haline gelmesi.)
200g krema
2 yumurta
tuz,karabiber,muskat cevizi tozu
kek kabi icin yag
unu kaba koyduktan sonra soguk tereyag parcalarini icine koyup, yumurta ve tuzu ekleyerek hamur haline getirilir. eger hamur cok kuru olursa biraz su eklenir
pirasayi dilimlenerek daha sonra 2-5 dakika arasi yagda hafif öldürülür(kelime cok güzel dimi pirasayi öldürün:))biraz tuz,karabiber eklenir
cremayi ve creme fraichi yumurta ile cirpip tuz,karabiber,muskat cevizi tozu ekleyin
hamuru ayni kalinlikta kek kalibina koyup kenarlardan 2-3 cm yüksekliginde hamuru cekin sonra pirasa karisimini ve yumurta krema karisimini ekleyip firina atin.
önceden isiltilmis firinda 200 derecede pisirilir(20-30 dk.)
ps.Kizim pirasa sevmez ama bunu yiyor. gerci ne zamandi yapmadim cünkü lactose intoleranz cikti. süt mamülleri kullanmamiz yasak ondan dolayi ya alternatif lactosesiz ya da soya ürünleri kullaniyoruz. kahveyi sütlü ictiginizde, ayranli corba ictiginizde ve genel olarak süt mamülleri kullandiginizda sislik, karin agrisi ve baska sorunlar yasiyorsaniz muhtemelen lactose intoleranz vardir. genelinde genetiktir ve anne babadan cocuga gecer. vücuttaki lactase enzyminin eksik olmasindan kaynakli yasanir bu sorun. sütlü mamüllerden önce kullabileceginiz kapseller vardir ama en iyi yöntem bir kac sene komple süt mamülleri kullanmamaktir o zaman eski halinize dönebilir ya da hassasiyetiniz azabilir. antibiotik ve stres rahatsizligi arttirabilir. yag orani az süt mamülleri ya da keci sütünden yapilmis ürünleri vücudunuz daha iyi kabullenebilir. meyve suyu icincede ya da hazir ürünlerden alinca eger rahatsiz oluyorsaniz muhtemelen sorbit ve fructose alerjiniz vardir. ben seneler boyu neden rahatsizlandigimi merak ettim en sonunda doktorlar akil etti buldu ama ben ögrendigime pisman oldum. bebeklerde ve cocuklarda da bu sorun yasaniyorsa alerji testi yapmakta fayda vardir. cocuklarda kan üzerinden inek sütüne alerjisi var mi diye ögrenilir. lactose ise süt sekeridir onun icin ya sivi bir maddeyi icersiniz ve ardindan kulaginizdan kan alinarak test yapilir ya da ictiginiz sivilardan sonra ayni sorbit ve fructose testinde oldugu gibi bir alete nefes üflersiniz ve nanaylarda olup olmadiginiz anlasir.
saygilar :)
demiş: deniz | 12/11/2007 at 23:45
İzmir'den sevgiyle......
Çok yemek tarifi sitesi buldum...ama sizinki kadar işe yarar, sıcacık, içten ve güzelini görmemiştim.Balık Çorbası tarifi ararken buldum sitenizi.
Yürekten kutluyorum. Harikasınız....Ben de hala yemek kurslarına falan gidip yemekler tatlılar öğrenmeye çalışıyorum, sizin sitenizden de çok yayarlanıyorum.Ellerinize ve yüreğinize sağlık.
Halime.
demiş: Halime KÜCÜKÖREN | 02/11/2007 at 15:22
İlginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim. Bunlara dikkat ederek bu yakınlarda bir deneme daha yapacağım. Sonucunu fotoğraflayıp, yayınlarım.
Bu arada, bu şevk verici yorumlar için teşekkürler:)
Esin, rica ederim. Rokfor ve kiş iyi bir ikiliymiş.
demiş: ev cini | 27/11/2005 at 15:57
Merhaba Evcini, tam tart hamurunu mutfak robotunda çek diyecektim ki Zinnur söylemiş bile. Robotu olmayanlar için (dikkat , hamur karıştırıcı değil chopper yani bıçaklı karıştırıcı olmalı !!) ise şunu önerebilirim. Hamuru yağla birlikte bir bıçak ya da çatalla kıy ve ez. Başta mümkün değil gibi görünür ama 3-5 dakikada hamurun hazır olur. Tuzlu hazırlarsan kiş ve tuzlularda, pudra şekeri ile hazırlarsan tart ve şekerparede kullanabilirsin. Ağızda dağılır.
demiş: Füsun | 26/11/2005 at 22:03
Merhaba Evcini, tam tart hamurunu mutfak robotunda çek diyecektim ki Zinnur söylemiş bile. Robotu olmayanlar için (dikkat , hamur karıştırıcı değil chopper yani bıçaklı karıştırıcı olmalı !!) ise şunu önerebilirim. Hamuru yağla birlikte bir bıçak ya da çatalla kıy ve ez. Başta mümkün değil gibi görünür ama 3-5 dakikada hamurun hazır olur. Tuzlu hazırlarsan kiş ve tuzlularda, pudra şekeri ile hazırlarsan tart ve şekerparede kullanabilirsin. Ağızda dağılır.
demiş: Füsun | 26/11/2005 at 22:02
tebrık ederım senı.
demiş: omeresen | 26/11/2005 at 19:38
pirasayi pek sevmem ama sanirim beni gibilere ysevdirmek icin güzel bir tarif,resimlerde en az kis kadar güzel
demiş: turkish_delight | 26/11/2005 at 17:52
Evcini,teşekkür ederim.pırasa kısmını atlayıp deneyeceğim tarifi.
Çokta uzun zaman olmadı ,cevap vermeyenler de oluyor.
Afiyetle yerken senin de kulaklarını çınlatırım.
demiş: esin | 25/11/2005 at 18:17
içinde pırasa olan her şeyi beğenerek yerim nefis görünüyor ellerine sağlık
demiş: vanİLYa | 25/11/2005 at 16:46
Daha güzel olamazdı. Ben ki yılların beceriksizi ihyaaaa oldum çok merci evcini:)
demiş: Dionysian | 25/11/2005 at 14:08
Ev cini ben de kalip hakkinda tecrübelerimi paylasacagim. Eger porzelen veya cam kis kalibi kullaniyorsam mutlaka klasik bakliyatli önpisirmeli yapmak zorundayim. Yoksa hamur tabani alttan yeterli pismiyor gibi. Fakat bir yildir kullandigim firin tepsisi materiyelinden (tam bilmiyorum galiba siyah paslanmaz celik:/) olan kalibimla senin tarifindeki gibi yapiyorum artik kislerimi. Cünkü önpisirme gerektirmiyor. Klasik olmuyor ama benim icin cook rahat oluyor hepsini tek kez firina sürmek.
Sevgiler
demiş: dilek | 25/11/2005 at 09:16
Kisin baz hamuruna yogururken soguk su katilirsa puruzsuz bir hamur elde edilebilir.
Ellerinize saglik
Deniz
demiş: Deniz Ediz | 24/11/2005 at 19:28
Ev cini yine harikalar yaratmış! Ben de geçenlerde mantarlı böyle birşey yapmıştım, yemelere doyulmuyor bunları, hele akşam yemeği olarak! Eline sağlık.
demiş: Sibel | 24/11/2005 at 17:55
Özgül, ben de ilk defa denemiş oldum. Bu peynirin soslara ve yemeklere ayrı bir tat verdiği kesin. Kişe çok yakışmıştı mesela. Sevgiler:)
Zinnurcum, çok sağol. Senin tarifini deniyeceğim. En iyisi mutfak robotu ile yoğurmak gerçekten.
Sumeyye, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Yoğurt iyi fikir.
Melda, çok teşekkürler. Bunu aklımda tutacağım.
Tijen, ne notu diye düşündüm. Ya ben onu yöresel ot yemekleriyle ilgili bir e-posta zannettim ve okumadan geçtim. Akşam sana e-posta göndereceğim:)
Nilüfer, gravyer peyniri ve İzmir tulumu olabilir bence...
dharma, çok şirinler değil mi? Anneannemin el emeği, göz nuru:)
demiş: ev cini | 24/11/2005 at 15:39
eline saglık, yine harika gorunuyor.. sari yesil beyaz islemeli,oyali elbezine de bayıldım: )
demiş: dharma | 24/11/2005 at 13:54
Evcini,Yine harikalar yaratmışsın acilen bu tarifi denemem lazım ama eşim rokfor peynirinden nefret ediyor alternatif olarak hangi peyniri kullanabilirim acilen yardımlarını bekliyorum.
Sevgiler
Nilüfer
demiş: nilüfer | 24/11/2005 at 12:18
nefis nefis! vallahi gelip kapinda yatacagim artik! içerden mis kokular geldiginde elimde bir paket çayla kapiyi çalacagim! (geçen gün bir not yolladim aldin mi?)
tijen
demiş: Tijen | 24/11/2005 at 10:47
Evcini,
Kiş hamuruna 2 adet yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su konulursa çok iyi sonuç alınır.
demiş: melda | 24/11/2005 at 10:26
SELAM EVCINI ELLERINE SAGLIK COK GUZEL GORUNUYOR.ZINNUR'UN DA SOYLEDIGI GIBI HAMUR ISLERINE TARIFTE YAZMASA BILE 1-2 YEMEK KASIGI YOGURT EKLEMEK HEM HAMURUN PURUZSUZ OLMASINI VE CABUK ACILMASINI SAGLIYOR,HEM DE ACARKEN PARCALANMIYOR.AYRICA KISLER ICIN YARARLI BILGILER BULURSAM YOLLAYACAGIM SANA.SEVGILER...
demiş: SUMEYYE | 24/11/2005 at 06:54
Evcini, ben kis ve pay tabanlarini hep mutfak robotunda yapiyorum, sana da tavsiye ederim. Un, tuz ve kucuk parcalara kesilmis tereyagini, ustten bir iki kasik soguk su ilavesiyle sadece hamur toplanincaya kadar cekiyorum. Fazla cekilirse sert oluyor, az yaparsan hamur puruzsuz olmuyor. Genellikle 10-15 sn gibi bir sure yetiyor. Ben tarifte ozellikle istenmiyorsa yumurta da koymuyorum. Miktarlar soyle: 1 cup un, fiskeyle tuz, 70 g soguk tereyagi, 2-3 yemek kasigi soguk su. Buzdolabinda bekletmeden rahatlikla aciliyor. Yalniz unum Turk unundan farkli olabilir, bu miktarlari nasil degistirir bilemiyorum.
demiş: zinnur | 24/11/2005 at 02:31