1 Euro = 1 Enginar
tarif:Rogers-Gray / Italian Country Cook Book
Enginarın karaciğere, safra kesesine, böbreklere çok iyi geldiği hep söylenir. Bol bol tüketin denir ama enginar fiyatı almış başını gitmişken biraz zordur. Hal böyleyken bu sebze nasıl bol bol tüketilir ki ?
Çeşme ve Karaburun enginarın bolca yetiştiği yerler, tezgahlarda ilk olarak Ege ve Akdenizin narin, küçük sakız cinsi enginarları görünüyor. Sonra İstanbul 'un büyük Bayrampaşa enginarları çıkıyor. Geçen sene mart sonunda Çeşme'de bir esnaf lokantasında, yeni toplanmış ve yemek haline gelmeyi bekleyen enginarları görmüştüm ama dediklerine göre çok yağmur yağdığından enginarlar bozulmuştu ve orada bile çok pahallıydı. E bu sene yine aynı durum.
Eğer bir parça güneş gören toprağınız varsa ve enginar yemeyi çok seviyorsanız, kendi enginarlarınızı yetiştirebilirsiniz. Daha çok bilgi için www.artichokes-tr.com 'a bakabilirsiniz.
Roma Usulü Enginar - Carciofi alla Romana
malzemeler : 6 kişilik
- 12 küçük yada 6 büyük boyda enginar
- limon suyu - (büyükçe bir limonun yarısının suyu yada daha fazlası)
- 1 (cup) su bardağı zeytinyağı
iç malzemeleri:
- 3 tepeleme yemek kaşığı, ince doğranmış maydanoz yaprağı
- 3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
- 3 diş sarmısak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarmısak yerine 4 adet taze soğan kullandım.)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- taze öğütülmüş karabiber
- 1.5 limon, dilimlenmiş
tarif:
- Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı narinse sert dış kabuklarını soyun ve 3 cm. yüksekliğinde bırakın. Eğer sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak iyice temizleyin. Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine atın.
- İç malzemesi için; limon haricindeki bütün malzemeyi karıştırın ve temizlenmiş enginarların içine sıkıştırarak koyun.
- Bütün enginarların yanyana sığacağı genişçe bir tencereye, doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde içlerindeki malzeme, pişerken dağılmaz.
- Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir miktar tuzu gezdirin. Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir. ( ben 40 dakika pişirdim)
- Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir.İ deali tenceredeki yağın kremalize olduğu halidir.
- Soğuduktan sonra enginarlar ters çevirip içindeki malzemeyi göstererek, dilimlenmiş limonla servis yapın. Sapları duruyorsa pişdiği şekilde de servis yapabilirsiniz.
Bu tarifle yapılmış enginar gerçekten lezzetli oldu. Bence dereotu da eklenebilir.
ellerinize sağlık. dehşet bir lezzet olmuş. Enginarlar çıkınca hemen deneyeceğim.
demiş: gülten | 20/01/2008 at 23:05
iyi günler.öncelikle yorum kısmına yer verdiğiniz için teşekür ederim.bn bir enginar yetiştiricisi olarak gelen yorumları okuduğumda fiyatın pahalı olduğundan şikayetçi olanların yazılarını gördüm.biz yetiştirdiğimiz enginarları 1 ytl gibi bir fiyata satışa sunuyoruz.buradan sizin aracılığnızla görüşmek isteğen ve toptan ürünü almak isteğenlere ulaşmak işstedik.bize mail adresinden ve telefon numarasından ulaşabilirler.
m.memduh öter
0543 671 70 16
demiş: memduh öter | 19/10/2007 at 01:47
enginar yemegi hiç yapmamıştım ilk kez yapıcağım bakalım nasıl olacak
demiş: sevgi | 14/06/2006 at 13:53
bahcede iki tane enginar ekili. Herhalde seneye meyve verirler ve ben de neden daha cok ekmedim ki bunlardan diye hayiflanirim... Zamani gecmeden bir kac tane daha ekmeye calisacagim.
demiş: fethiye | 27/04/2005 at 21:04
Orda 1 EURO = 1 enginarsa Turkiyedekinden ucuzmus bol bol tuketmeye bakin..
demiş: Koyubeyaz | 25/04/2005 at 17:46
selam, nihayet açtın yorum bölümünü. siteni her açışımda çok şey demek istiyor gibi hissettim kendimi. okuduğum kitapları önermek ve daha bir dolu şey için. hadi bakalım, hoşçakal.
demiş: olcay | 25/04/2005 at 14:45
yorum yazan herkese , merhaba
sizi görmek bana çok iyi geldi.
demiş: ev cini | 25/04/2005 at 14:19
Merhaba, yorum kısmını açmanıza çok sevindim. Bu arada enginara ben de bayılırım ancak sizinde yazdığınız gibi gerçekten çok pahalı.
Sevgiler.
demiş: Songül | 25/04/2005 at 13:19
Merhaba Evcini,
sayfani ve tariflerinin takipcilerindenim. Yorum bölümünün acik oldugunu görünce ben de sevindim.
Sevgiler
demiş: dilek | 25/04/2005 at 10:09
Merhaba, ben de takipcilerindenim, comments bolumunu gorunce sevindim, neden acik degil diye merak ederdim.
Ben de food blog'umu hazirliyorum, yakinda adresini veririm. Mutfagini paylastigin icin tesekkurler! Kolay gelsin.
demiş: Devrim | 25/04/2005 at 06:14
slm M.,
cok ii olmus comment'lerini actigin :)
güLşEn
demiş: yEsiL | 25/04/2005 at 02:06
İsmimi kayıtlı kabul edip yazmayı unutmuşum:)
demiş: aslı altan altundal | 24/04/2005 at 22:15
Yorum kısmını açmışsın sevindim.İlk yorumu ben yazıyorum galiba. Enginar yetiştirme fikrini destekliyorum. Ben de cherry domatesleri çok pahalı buluyorum ve bu yaz yetiştirmeye kararlıyım.Bu sene hiç enginar pişirmediğimi farkettim. İlk enginar yemeği bu tariften olacak. Sevgiler...
demiş: | 24/04/2005 at 22:11