Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
Yöresel yiyecekleri anlatan referans kitapları okudukça ve yeni yeni hububat, yoğurt, ekmek, peynir, sebze çeşitlerini öğrendikçe şaşırıyorum. Bırakın bölgeden bölgeye, şehirden şehire bile değişen ne çok zenginliklerimiz var.
Mesela onlardan birine Artun Ünsal'ın, çok sevdiğim "Nimet Geldi Ekine" kitabında rastladım. Rize'de kuzinede mısır ekmeği yaparken, hamurun içine "ballı lobya" denilen kuru şekerfasulyesi unu koyarlarmış. Bu unun soya fasulyesi unu olduğu, internette bazı siteler tarafından, kopya edile edile defalarca aynı şekilde yazılmış ama bu bana pek mantıklı gelmedi. Ballı lobya hakkında bilgisi olanlar, bilgilerini burada bizimle paylaşırlarsa sevinirim.
Okumaktan hoşlandığım bir diğer kitap: Artun Ünsal'ın yeni kitabı "Silivrim Kaymak!"', onlarca yöresel yoğurt çeşidi tarifi, içinde incir dalından çıkan sütünde olduğu yoğurt mayalamaya yarayan bitkiler, meyveler ve hatta karınca yumurtaları hakkında hazine değerinde bilgilerin olduğu bir kitap. Artun Ünsal'ın "Süt Uyuyunca" kitabını ise yeni baskıları olmadığından okuma mutluluğuna erişemedim. Umarım yakın zamanda yeni baskıları çıkar.
Tekrar tekrar okumaktan zevk aldığım ve birçok şey öğrendiğim kitaplardan diğeri "Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme" (Ayfer T. Ünsal). İçinde hem Gaziantep'in meşhur kebap çeşitlerinden, dolmalarına, çorbalarına kadar onlarca yemek tarifi hem de çok değerli bilgiler ve hikayeler var. Kitapta görmekten mutlu olduğum tariflerden biri Acur Mutaniyesi oldu, çünkü tam da o zamanlarda bu çorbayı Çiya'da yemiş ve beğenmiştim. İçinde küçük et parçaları, nohut ve dolmalık tüylü acurun (Keleğe benzeyen bir acur çeşidi. Turşusu yapılan uzun acurlardan farklı) olduğu, bol yoğurtla terbiye edilen çorbaya, tüylü acur yerine çağla da konabiliyor.

Yeşil mercimekli bulgur pilavı, dünyanın en güzel pilavlarından biri. İçine eklenen kimyon, kavrulmuş soğan ve salça, bu pilavı mercimek köftesine benzetiyor.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
Malzemeler: 4 kişilik
1 su bardağı = 250 ml.'lik su bardağı
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet iri kuru soğan
- 2 yemek kaşığı silme domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası, eğer çok acı ise, yarım kaşık veya daha az kullanılabilir.
- kimyon, tuz, karabiber
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 su bardağı (500 ml.) mercimeğin suyu
Tarif:
- Yeşil mercimeği iyice yıkayın. Orta boy bir tencerenin içine koyun. Üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyin. Orta ateşte 20-25 dakika, mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Mercimeği süzdürün. Suyunu bir kenara ayırın. Eksik kaldıysa , üzerine kaynar su ekleyip, 2 su bardağına tamamlayın.
- Pilav tenceresine yağı ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin. Üzerine bir miktar tuz serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte, soğanlar iyice yumuşayana ve şeffaflaşana kadar 35-40 dakika pişirin. Bu kadar uzun süre pişen soğanlar tatlılaşıp, yemeğin lezzetini arttırıyor.
- Pişen soğanların üzerine domates ve biber salçalarını ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun. İstediğiniz miktarda baharatları ekleyin.
- Soğanlı karışımın üzerine bulguru dökün. Biraz kavurun. Ardından, haşlanmış mercimekleri ekleyin. Üzerine suyu dökün. Malzemeyi homojen olarak dağıtmak için biraz karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika yavaş ateşte pişirin.
- Ocağın altını kapatın. Pilavı biraz dinlendirin. Kaşıkla, havalandırarak karıştırın ve yoğurt, yeşil soğan veya ayranla servis yapın.








sizin sayenizde yesil mercimekli bulgur pilavi yaptim gorunusu cok guzel ama tadina daha makmadim.esim birazdan gelecek ve beraber tadina bakcaz:-))
demiş: cigdem | 11/11/2008 at 18:28
Selam,
Bizde çok sevilen bir pilav türüdür mercimekli pilav.Kullanılan mercimek daha tombul ve daha koyu renktedir. Şimdi aktarlarda rastlıyorum bu mercimek türüne. Pilavın yanında sirkeli cacık tercih edilir.
demiş: soner kayabaş | 09/10/2008 at 00:10
sevgili evcini, tarifler süper fotoğraflar süper, akşama ne yemek yapacağımı biliyorum :)) ellerine yüreğine sağlık...
demiş: Asil | 18/09/2008 at 10:29
Merhaba evcini,
Tarifini bugün denedim. Aklımda 2 sb bulgur diye kalmış ve diğer bütün ölçüler aynı olmasına rağmen bulguru 2sb kullandım. İlginç yanı tam da kıvamında oldu, hiç diri kalmadı. Ama bulguru iki ölçü kullanmama rağmen bulgur mercimeklerin arasında kayboldu. Her şeye rağmen lezzeti harika. Teşekkürler!
demiş: neş'e | 14/09/2008 at 17:41
merhaba ben bugun iftar için tortelli tarifinizi denedim.Allahim bu ne lezzet.harika oldu.sut sevmeyen biri olarak kremanin kokusunu makarnada yadirgarmiyim acaba dedim ama harika bir tatti tesekkurler tarif için.
demiş: reyhan ozgu | 12/09/2008 at 23:40
tam da resimde göründüğü gibi oldu,tadı da nefis oldu:)teşekkürler güzel tarif için
demiş: gülşan | 11/09/2008 at 01:05
Evcini merhaba, yine güzel ellerinle çok sevilen bir yemeğe can vermişsin, eminim tadı da harikadır.Mete bey tarifinizi merakla bekliyorum.Sevgili Margot, sizin havuçlu tarifi de çok merak ettim doğrusu,ekleyebilirseniz herkes memnun olacaktır,herkese lezzet-huzur-mutluluk-aşk dolu günler..
demiş: Senem | 06/09/2008 at 23:48
nefis bir tarife benziyor şuanda mercimek kaynamakta sabırsızlanıyorum. bu tarif için size çok teşekkür ederim
demiş: Andaç Esgel | 04/09/2008 at 15:30
Hafta sonu bulgur pilavını denedim süpper bir lezzet herkez ikinci tabağını istedi. Bizim damat bulgur yemezmiş ama artık yiyor. Canım seni takip etmeye devam edeceğim detaylı bilgilerin için teşekkürler.
demiş: AYŞEGÜL | 30/06/2008 at 11:27
İzmir Kemeraltı'nda "Değirmen" isimli her türlü bakliyat ve ununu satan harika biryer var. Buraya yılın belli zamanı gelen ve az miktarda olan, ama diğer fasulyelere göre daha pahalı bir fasulye olur ve "Karadeniz şeker fasulye " adılyla satılır. Ballı lobya bu fasulyenin unu olabilir. diğer fasulyelere göre daha tatlı aromalı küçük ve yuvarlak bir fasulye. fotoğrafını da yollayabilirim ama buraya nasıl eklerim bilemedim.sevgiler
demiş: yolimoli | 28/05/2008 at 14:38
tarifi gorunce cok sewindim, we hemen denemek icin kollari sivadim. su an pisiyor, ancak bana gore de salca cok fazla geldi :( cok kipkirmizi gorunuo
demiş: arzunyc | 29/02/2008 at 21:13
Yasemin, Mete Bey ile daha sonra haberleşemedim. Ona bir mail atıp, hatırlatayım. Alırsam, hrkesle paylaşacağım. Sevgiler,
demiş: ev cini | 07/02/2008 at 22:35
Merhaba Evcini sayfanız tarifleriniz ve fotograflarınız harika ben de mercimekli bulgur pilavını sizin gibi yapıyordum ama soğanı bu kadar uzun süre kavurmuyordum bu gunlerde yapmayı düşünüyorum. Mete beyin kalan limonlarını değerlendiren recetesini ben de merak ettim tarifini göremiyorum. Sizinle paylaştı mı?
SEvgilerimle
demiş: Yasemin | 06/02/2008 at 11:18
Pilavı bugün sonunda deneyebildim. İçindeki kimyon en can alıcı noktası. Nefis bir koku yaydığı gibi nefis bir lezzet de katıyor.
demiş: zeynep | 26/12/2007 at 20:27
Merhaba,
Bu pilavı ben de denedim. Eşim kimyon tadını pek beğenmedi ama çocuklarım ve ben bayıldık. Yalnız ben pilavı yapmaya başladığımda evde yalnızca 1 su bardağı mercimeğin olduğunu farkettim. Bu durumda sizin tarifinizi uygularsam yarım bardaktan biraz fazla bulgur kullanmam gerekecekti ki, bu miktar da bana az göründü. O kadar uğraşıyorum, bari bir tencere olsun dedim. Dolayısıyla 1,5 bardak bulgur koydum. Gayet güzel oldu. Görüntüsü de sizinki ile aynıydı.
Sevgiler
Nuray
demiş: Nuray Güvenir | 19/12/2007 at 09:44
Margot, merak ettim şu semiz otlu ve ıspanaklı bulgur pilavını. Semiz otunun ekşimsi hali pek yakışır sahiden.
Sema, salça fazla gelmemeli. Salça, kaşığın içinde tepeleme dolu deği,l silme olacak. Öyle mi?
demiş: ev cini | 06/12/2007 at 00:18
cok guzel gorunuyordu ben de deneyeyim dedim. Ama salca miktari cok verilmis :(
burada gorunen pilava hic benzemedi :)
demiş: Sema | 05/12/2007 at 18:53
Ev cini, supersin! Site tasarimin harika. Tarifler cok guzel, resimler cok kaliteli, renkler ic acici... Hayatimda ilk kez inegol kofte yaptim sayende cok lezzetli oldu :) Yasasin ev cini!
demiş: tuba | 05/12/2007 at 10:45
Bulgur pilavını bütün pilavlardan çok severim ben. Mercimeklisini, nohutlusunu bayıla bayıla yerim. Bir de annemden öğrendiğim havuçlu, ıspanaklı ve semiz otlu versiyonları var. Hararetle tavsiye ederim :)
demiş: Margot | 04/12/2007 at 14:55
Damla, verdiğiniz adrese ben de mail attım:) Umarım yakında kitap raflarında görürüz.
Tijen, eskiden Karadenizde soya yetiştirilmesine şaşırdım ben de. İnternette dahil, bütün kitapçılara baktım ama kitabın bütün baskıları tükenmiş. Belki de bilgileri güncelleyecekleri için yeni baskılarını yapamadılar. Bekliyoruz bakalım. Sevgiler,
demiş: ev cini | 02/12/2007 at 21:59
Ballı lobya gerçekten soya mı bilmiyorum ama eskiden Karadeniz'de çok soya yetiştirilirmiş. İlk gördüğümde çok şaşırmıştım. Ama şeker fasulyesi ve soya birbirinden ne kadar farklı tatta iki bakliyat. Yani bilemiyorum. Artun Hoca'nın Süt Uyuyunca'sını edinmeni dilerim. Sıkça baktığım kitaplardandır. Eminim yakında yeni baskısı çıkacaktır. İstersen internetten sipariş etmeyi dene, bazen ellerinde olabiliyor.
demiş: tijen | 02/12/2007 at 04:32
selam,
Artun Ünsal'ı ben de severek okuyorum, yazınızı görünce uzun zamandır bekledigim "Süt Uyuyunca" kitabı için ykkultur@ykykultur.com.tr adresine kitabın yeni baskisi yapılsın diye mail attım. Sizlerden de böyle bir istek olursa yayınevi artık programına koyacaktır.
demiş: damla | 01/12/2007 at 16:41
Herkese Merhaba:)
Mete Bey, sizin yorumunuzu burada görmek beni çok mutlu etti. Reçetenizi benimle paylaşmanızdan onur duyarım. Saygılarımla,
Zeynep, o kapkara su, çok yaralı olduğundan atmayıp, kullanmayı tercih ediyorum. İçeriğindeki fosfor ve B vitamini beden gücünü arttırıyor. Kan yapıyor. Saç dökülmesini engelliyor. Suyu dökünce bütün vitaminler de gidiyor gibi geliyor bana. Bu suyla çiçeklerini sulayanlar da var.
Sevgili Nesrin, kitapta, bu unla yapılan mısır ekmeğinin tadını öve öve bitirememişlerdi. Kurufasulyeye, lobya dedikleri fikrini ediniyorum. Soya fasulyesi "kualiş lobiya" ise "ballı lobya" farklı birşey olabilir.
Filiz, haklısın. "Ölmez Ağacın Peşinde" benim de başucu kitaplarımdan. İnsanın işi gücü bırakıp, zeytinci olası geliyor.
Sena, sağ taraftaki "nedir?" yazısının üzerini tıklayarak, bilgi alabilirsin
demiş: ev cini | 30/11/2007 at 23:36
güzel gözüküyor farklı olmuş daha önce böyle bir tarife rastlamadım:)fotoğraflar çok güzel çıkmış site süper:)fotoğraf makinası alacağım tavsiyeniz???
demiş: sena | 30/11/2007 at 23:01
sevgili evcini,
benim de annem yapar bu pilavı, ben de cok severim. eline sağlık, cok güzel olmus!
sevgiler
gorki
demiş: gezicini | 30/11/2007 at 17:14