« Beyazlar daha beyaz... | Ana Sayfa | Blueberry yani Likapa yani Çay Üzümü yani Mavi Yemiş »

Okus Pokus!!!

Nomu_1

Neredeyse yere değecek kadar uzun olan mutfak önlüğümü giydim ve arkadaşımın hediye ettiği aşçı küllahımı taktım. Okuduğum yüzlerce fantastik ve doğaüstü masallardan etkilendiğimden olsa gerek, bu halimle kendimi büyücüye benzettim. Birazdan mutfağa girecek ve adına yemek denen muhteşem iksirlerden hazırlayacağım. Öncelikle, bugün yapacağım sosta hangi baharatları kullanacağıma karar vermeliyim...Ya da karar vermemeliyim. O an canım hangisini isterse, bir fiske alıp, fokurdayan sosun içine eklemeliyim.

Tencerenin kabağı, içeriden gelen buharın etkisiyle tıkırdıyor. Domates sos fıkırdıyor. Herşey tamam...Şimdi, bir tatlı kaşığı baharat ekleyeyim. Ama, öyle bir baharat olsun ki bu: içinde hem kimyon, hem kişniş, hem kekik, hem fesleğen, hem karabiber, hem sarmısak, hem soğan, hem kırmızıbiber, hem defne, hem rezene, ve hem de mercanköşk olsun. Sonra içimden 10'a kadar sayıp, bekleyeyim...Yok...Yok, patlamayacak. Birazdan nefis kokular mutfağı saracak; kapıdan çıkıp, salona girecek ve orada açbiilaç bekleyen insanının burnuna dolacak. 8...9...10...İşte oldu...Mutfağın kapısından başını uzattı ve şu soruyu sordu. "Ne bu? Muhteşem kokuyor." 

Nomu3

Geçen hafta aldığım bir e-postada, Güney Afrikalı bir şefin, hayalini kurduğu şarküterisinde satmak için tasarladığı baharatlardan bahsediliyordu. 2000 yılında kurulan NOMU, binbir çeşit bitkiyi ve baharatı katkısız ve doğal halleriyle harmanlayıp, herbiri muhteşem aromalarla dolu bu karışımları, şirin teneke kutularda satıyor. Yaklaşık 32 ülkede, gurme dükkanlarında satılan bu baharatlar Paya firması sayesinde Türkiye'ye de getirilmiş ve internet üzerinden satışı yapılmaya başlamış. Ben Nomu'nun hem kutu tasarımını, hem baharatlarını çok beğendim. Ayrıca sıcak çikolatasının, vanilya esansının ve kakaosunun da baharatları kadar özenli ve lezzetli olduğunu duydum. Nomu'nun kendi sitesinde, her ay değişik reçetelerle bu baharatların kullanıldığı tarifler de veriliyor. Fakat ben kendi canımın istediği şekilde yemek yapmayı sevdiğimden, başka bir tarifle bu baharatları denemek istedim. 

Not: Bir süreliğine, Ankara'dan ve internetten uzakta olacağım. Dönüşte görüşürüz.

Makarna_copy

Jamie Oliver'ın son kitabı jamie's italy'den şimdiye kadar sadece bir tarif denedim. Pici con ragu (domates ve kıyma soslu pici). Pici, irmikten yapılan ve makarnaya benzeyen, basit, pratik bir hamur işi. İlk denememde kitaptaki tarifi uygulayıp, ev yapımı irmik makarnalarını kıymalı sosla karıştırmıştım. Fakat hamurları yiyip, kıymaları bıraktığımız için, bu sefer domates soslu pişirmeye karar verdim. Hamura, yeşil zeytin ezmesi ilave ettim. Domates sosunu da NOMU'nun veggie baharatıyla tatlandırdım.

Makarna

Malzemeler:4 kişilik

Makarna Hamuru İçin:

  • 455 gr. buğday irmiği (Semolina)
  • 200 ml. su
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yeşil zeytin ezmesi (Bunu ben ilave ettim.)

Tarif:

  1. Genişçe bir hamur yoğurma kabına irmiği koyun. Üzerine zeytin ezmesi ekleyip, karıştırın.
  2. Ardından suyu ekleyin ve hepsini elinizle yoğurmaya başlayın. İrmik taneleri tamamen yok olup; yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. İstenen kıvama gelmesi 10 dakikayı alıyor. (Hamuru rahatça yoğurmak için iki parçaya bölebilirsiniz.)
  3. Hamuru, portakal büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri teker teker, büyükçe bir kesme tahtasının ya da tezgahın üzerine koyun. İki elinizle birlikte, ileri geri yuvarlayıp; ince, uzun bir sosis şekline getirin. 2 cm kalınlığındaki bu sosisi, 3'er santim uzunluğunda kesin.
  4. Her parçayı, iki elinizin parmak uçlarıyla, hem yanlara doğru çekiştirerek hem de tahtanın üzerinde ileri geri yuvarlayarak uzatın. Uzunluğu 15 cm. olana kadar yuvarlamaya işlemine devam edin. Bu işlemi diğer bütün hamurlar için de uygulayın.
  5. Çubuk makarna haline gelen bu hamurları, temiz bir bezin üstüne sıra sıra dizin.
  6. Bol tuzlu, kaynar suyun içinde yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlayın, süzdürün. Hazırladığınız sosla karıştırıp, servis yapın.

Domates Sos

Malzemeler:

  • 4 adet olgun ve iri domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı Nomu-veggie
  • Tuz

Tarif:

  1. Orta boy bir sos tenceresine, zeytinyağını koyun. Kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin.
  2. Domatesler tamemen yumuşayınca kadar 10 dakika orta ateşte pişirin. Domates salçasını, baharatı ve tuzu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın. Haşlanmış makarnayla karıştırın. Taze roka yapraklarıyla servis yapın.

Yorumlar

Sevgili Zehra,

Sebzeler için veggie; etler için, beef ve lamb'i tavsiye edebilirim. Ayrıca bütün diğer baharatları da zevkle kullanıp, çok memnun kalabilirsiniz. Sevgilerimle,

merhaba:-)
sitenizi merak ve hayranlıkla izliyorum:)Nomu baharatları cok ilgimi cekti. internette birkac sitede satisini bile buldum, bircok cesidi var. Sizden ricam sizin deneyip en begendiginiz hangisi? bizim sebze ve et yemekleri icin hangileri daha uygun oluyor? bilgi verirseniz cok sevinirim. Simdiden ellerinize saglik, kolay gelsin:-)
Zehra Bostancıoğlu

Herkese merhaba, döndüm...Buradayım...Hemen yukardayım. Görüşürüz.

Tamam, tatil var, yeni projeler var ve zaman yok, anladık. Ama çok uzatmadın mı arayı evciniciğim? :)

Evcini
Senin yemek kitabın var mı?
Yemeklerine bayılıyorum. Kütüphanemde mutlaka bu tarifler bulunsun istiyorum.Bu arada iyi tatiller:)

Sayende yeniliklerden haberimiz oluyor. Teşekkürler.
Bu arada, İnegöl köftenden yapmıştım. sayfana da link verdim. Umarım bir sakıncası yoktur.
sevgiler

Merhaba evcini, cok uzun bir ayrılık olmadı mı?

Merhabalar,

Her yerde bir ev cini duyuyorum. Bakayım neymiş dedim. E süpermiş. Her zaman gelebilir miyim :)

Sevgiler,

Selin (www.selincaglayan.com)

yahu valla ne diyecegimi, sasirdim sn. evcini. Biri googleda bir italyan yemegi tarifi yazdim ve sahana sitenizle karsilastim, bu ne guzel sayfa tasarimi ne ozenli ne kisisel bir o kadar da esprili uslup.Hemen tariflerinizi deneyecegim bu aksam yemegine misafirlere simdi bunu yapiyorum. sizi tebrik ederim kolay gelsin. sitenizin takipcisi olacagimdan emin olabilirsiniz. :)
aisha the kitchenwitch

Evcini, 1 ay oldu sanırım sen gideli, güzel yazılarını bekliyoruz.

nomu'nun ürünleri macro center'larda 13 Ytl'ye satılıyor. İsteyenler ordan da alabilirler.

yaaaa evcinim nerdesin halaaaa? dön artık tatilden.. seni, tariflerini ve fotoğraflarını özledimmm

Nomu nefis bir öneri. Kutuların içindeki baharatların senin de dediğin gibi hiç işlemden geçirilmemiş olması hakikaten çok hoş. Belli oluyor zaten tanelerinden... Pınar

Bu bir teessüf mailidir.
Makarnanın bile üzerine NOMU döküyorum.
Bu kabahat sizindir.
Teşekkürler.

Elinize sağlık güzel bir tarif
Yeni bir forum açtım
www.janjanli.net/forum
Burada yemek blogları ile ilgili kategorim var.
Oraya bir tarif ile kendi bloğunuzu tanıtmanız mümkün mü?
Eğer münkün olur ise beni memnun edersiniz.
Sizlerin adreslerinin de bu forumda yer almasını istiyorum.


sevgilerimle

Ev Cinim,

Ben tam bir baharat hastasiyim. Tum tariflerime baharat eklemeden duramiyorum, eklemezsem rahatsiz oluyorum :) Simdi senden sonra Nomu'nun sitesine gidicem, bakalim neler varmissssss:)

Sevgiler

merhaba ev cini...

Siteni çok beğeniyorum.Verdiğin tarifler güzel ama özellikle fotoğrafları çok güzel ve orijinal.Bu konuda süpersin.tebrik etmek istedim....

NOMU ile ilgili bilgiler için çok teşekkür. Derhal girdim baktım ve hatta mesaj bile yazdım kendilerine. Umarım cevaplarlar ve baharatları deneme fırsatını yakalarım ben de....Sana iyi tatiller !

gerçekten de ne güzel şeylermiş bunlar. kakaolu tarifler de harika görünüyor. sagolasın evcini, hepimizi bu güzelliklerden haberdar ettin:)

Siz de yorum yazın...

Yorumlar, moderatör tarafından kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

takip ediyorum

sevdiğim kitaplar

  • typepad
    Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes
  • typepad
    Exceptional Cakes: Baker & Spice
  • typepad
    Exceptional Breads: Baker & Spice

denediklerim

son 100 yorum






    • ev cini


yüksek voltaj


  • Hey yabancı, fotoğrafları ve tarifleri alıp, kendin yapmış gibi yayınlamak düşüncesindeysen bir daha düşün derim. Kimse sana aferin demez. Daha kötüsü sonun böyle olur. Çarpılırsın... Ev Cini © 2004-2012 Her Hakkı Saklıdır.
Powered by TypePad